Nov 19

1. The purpose of jigs and fixtures are to

a. Increased production rate

b. Increased machining accuracy

c. Facilitate interchangeable manufacturing

d. Enable employ less skilled operators

e. All of the above

 

Answer:

All of the above


2. Which one of the following methods produces gear by generating process

a. Hobbing

b. Casting

c. Punching

d. Milling

e. Broaching

 

Answer:

Hobbing


3. Tool life of the cutting tool is most affected by

a. Cutting speed

b. Tool geometry

c. Cutting feed and depth

d. Microstructure of material being cut

e. Not using coolant and lubricant

 

Answer:

Cutting speed


4. Metal in machining operation is removed by

a. Tearing chips

b. Distortion of metal

c. Shearing the metal across a zone

d. Cutting the metal across a zone

e. Pushing the metal with tool

 

Answer:

Shearing the metal across a zone


5. A feeler gauge is used to check

a. Radius

b. Screw pitch

c. Surface roughness

d. Unsymmetrical shape

e. Thickness of clearance

 

Answer:

Thickness of clearance


You might also like

Mechanical Objective Questions | Mechanical Objective Type
  1. Which of the following variable controls the physical properties of a perfect gas? a. Pressure b....

Mechanical Engineering Objective Type Question And Answers | Objective Mechanical
1. Which is false statement about case hardening? Case hardening is done by a. Electroplating b....

Mechanical Engineering Multiple Choice Questions | Mechanical Objective Questions And Answers Pdf
1. Pick up the wrong statement? A refrigent should have a. Low specific heat of liquid b. High...

Mechanical Engineering Objective | Mechanical Engineering Online Test
1. The impact strength of an material is an index of its a. Toughness b. Tensile strength c....

Tagged with:
Nov 17

1. The impact strength of an material is an index of its

a. Toughness

b. Tensile strength

c. Capability of being cold worked

d. Hardness

e. Fatigue strength

Answer:

Toughness


 

2. If a material expands freely due to heating, it will develop

a. Thermal stress

b. Tensile stress

c. Bending

d. Compressive stress

e. No stress

Answer:

No stress


 

3. Ductility of material can be defined as

a. Ability to undergo large permanent deformation in compression

b. Ability to recover its original form

c. Ability to undergo large permanent deformation in tension

d. All of the above

e. None of the above

Answer:

Ability to undergo large permanent deformation in compression


 

4. Cast iron is characterized by minimum of following % of carbon

a. 0.2%

b. 0.8%

c. 1.3%

d. 2%

e. None of the above

Answer:

2%


 

5. Inconel is an alloy of

a. Nickel, chromium and iron

b. Nickel and copper

c. Nickel and chromium

d. Nickel and zinc

e. Nickel and lead

Answer:

Nickel, chromium and iron


 

You might also like

Mechanical Engineering Multiple Choice Questions | Mechanical Objective Questions And Answers Pdf
1. Pick up the wrong statement? A refrigent should have a. Low specific heat of liquid b. High...

Latest Mechanical Engineering Interview Questions | Entry Level Mechanical Engineering Jobs Interview Questions
1) Difference between Performance and Efficiency? · The accomplishment of a given task measured against...

Mech Engg / Gate Study Material / Gate Preparation / Related Papers
Mechanical Engineering Engineering Mechanics Introduction to Mechanisms Mechanisms and Simple...

Interview Mechanical Engineer | Mechanical Engineering Questions
1. Seamless rings are made by the process a) Super-plastic forming b) Mandrel forging c) Ring rolling...

Tagged with:
preload preload preload