May 06

01-interview method-interview nervousness-interview notice

1. Seamless rings are made by the process

a) Super-plastic forming

b) Mandrel forging

c) Ring rolling

d) Diffusion bonding

Ans.: c) Ring rolling

 

2. Internal defects in material is detected by

a) Fluorescent penetrate check

b) Red dye check

c) Ultrasonic

d) Eddy current check

Ans.: c) Ultrasonic

 

3. Smaller the grains in steel

a) Higher the tensile strength

b) Higher the fatigue strength

c) Lower the creep

d) All the above

Ans.: a) Higher the tensile strength

 

4. Alloying element which lowers the hardenability in steel

a) Cobalt

b) Tungsten

c) Chromium

d) Aluminum

Ans.: d) Aluminum

 

5. Base element in Warp alloy is

a) Iron

b) Nickel

c) Cobalt

d) Aluminum

Ans.: b) Nickel

 

6. Glass bead peening on components done to

a) Improve creep strength

b) Improve fatigue strength

c) Improve finish

d) Impart further coating

Ans.: b) Improve fatigue strength

 

7. Forging is superior to casting due to

a) Better grain direction

b) Better flowability

c) Less internal defects

d) Higher strength

Ans.: a) Better grain direction

 

8. DOE in process control variance is

a) Department Of Energy

b) Design Of Experiments

c) Defects on external areas

d) None of the above

Ans.: b) Design Of Experiments

 

9. Strain rate is the lowest in

a) Hydraulic press

b) Counter blow hammers

c) Screw presses

d) Drop hammers

Ans.: c) Screw presses

 

10. Titanium is preferred in high pressure compressor blades due to

a) Higher strength

b) Lower density

c) High temperature strength

d) Higher strength to weight ratio

Ans.: d) Higher strength to weight ratio

 

11. Austenite is a combination of

a) Ferrite + austenite

b) ferrite+ cementite

c) Ferrite + graphite

d) cementite + gamma iron

Ans.: b) ferrite+ cementite

 

12. The unique property of cast iron

a) Malleability

b) Damping capacity

c) Hardness

d) Ductility

Ans.: b) Damping capacity

 

13. Charpy test is conducted to measure

a) Hardness

b) Fatigue resistance

c) Brittleness

d) Malleability

Ans.: c) Brittleness

 

14. Machinability of a metal depends on

a) Tensile strength

b) Hardness

c) Toughness

d) Both (a) & (b)

Ans.: d) Both (a) & (b)

 

01-interview-interview tips-mechanical engineering interview-job interview

15. For pure metals the recrystallization temperature is

a) 0.2Tm

b) 0.5Tm

c) 0.7Tm

d) 0.9Tm

Ans.: b) 0.5Tm

 

16. Impurity in the metal and alloy

a) Decreases the resistivity

b) Increases the resistivity

c) No effect

d) None of them

Ans.: b) Increases the resistivity

 

17. The increase in hardness due to cold working is called

a) cold hardening

b) hot hardening

c) work hardening

d) age hardening

Ans.: c) work hardening

 

18. Steel balls are manufactured by

a) casting

b) machining

c) sintering

d) spinning

Ans.: d) spinning

 

19. The mould is housed in a

a) flask

b) cope

c) drag

d) cheek

Ans.: a) flask

 

20. Cores are used to

a) make desired shapes in the casting

b) strengthen moulding sand

c) support loose pieces

a) remove pattern easily

Ans.: a) make desired shapes in the casting

You might also like

Mechanical Questions | Mechanical Engineering Interviews
1. Draft on pattern means b) Allowance for machining c) Locating pad d) Compensate for stripping...

Interview Mechanical Engineer | Mechanical Engineering Career Paths | Mechanical Engineering Questions
1. What is Auto Dosing? Auto dosing is an automated system of feeding the equipment with...

Frequently Asked Interview Questions | 10 Job Interview Questions | Mechanical Engineering Test Questions
1. A hollow shaft of same cross-section area as solid shaft transmits A. Same torque B. Less torque...

Mechanical Engineering Multiple Choice Questions | Mechanical Objective Questions And Answers Pdf
1. Pick up the wrong statement? A refrigent should have a. Low specific heat of liquid b. High...

Tagged with:
preload preload preload