May 16

01-basic mechanical engineering questions

(1) Pitot tube is used for measurement of

(a) Pressure

(b) Temperature

(c) Discharge

(d) Velocity

Ans.: (d) Velocity


(2) Slow plastic deformation of material under constant stress is

(a) Creep

(b) Fatigue

(c) Endurance

(d) Elastic deformation

Ans.: (a) Creep


(3) Mass balancing is done to

(a) Avoid flutter

(b) Increase bending stress

(c) Reduce drag

(d) Distributing mass on control surface

Ans.: (a) Avoid flutter


(4) Short columns are preferred over long columns from

(a) Strength consideration

(b) Buckling consideration

(c) Weight consideration

(d) None of the above

Ans.: (b) Buckling consideration


(5) Centre of pressure of an aerofoil with an increase of angle of attack will

(a) Move forward

(b) Move backward

(c) Not move

(d) None of the above

Ans.: (a) Move forward


(6) Thermal efficiency of a gas turbine plant as compared to diesel engine plant

(a) Higher

(b) Lower

(c) Same

(d) May be higher or lower

Ans.: (a) Higher


(7) A closed cycle gas turbine works on

(a) Carnot cycle

(b) Rankine cycle

(c) Joule cycle

(d) Atkinson cycle

Ans.: (c) Joule cycle


(8) A bolt of uniform strength can be developed by

(a) Keeping the core dia of threads equal to the dia of unthreaded portion of bolt

(b) Keeping the core dia of threads smaller than the dia of unthreaded portion of bolt

(c) Keeping the nominal dia of threads equal to the dia of unthreaded portion of bolt

(d) None of the above

Ans.: (a) Keeping the core dia of threads equal to the dia of unthreaded portion of bolt


01-careers mechanical engineering

(9) Stress concentration factor is defined as ratio of

(a) Max stress to endurance limit

(b) Nominal stress to endurance limit

(c) Max stress to nominal stress

(d) Nominal stress to max stress

Ans.: (c) Max stress to nominal stress


(10) Principle effect of humidity is

(a) Corrosion

(b) Leaking from sealed enclosures

(c) Permanent set of packing and gaskets

(d) Differential contraction of metal parts

Ans.: (a) Corrosion


(11) Backlash is

(a) Sum of the clearance of two gears

(b) Mutual play between two gears

(c) Amount by which the width of a tooth space exceeds the thickness of the engaging tooth on pitch circle

(d) Any of the above

Ans.: (c) Amount by which the width of a tooth space exceeds the thickness of the engaging tooth on pitch circle


(12) Teflon is used for bearings because of

(a) Low co-efficient of friction

(b) Better heat dissipation

(c) Smaller space constraint

(d) All of the above

Ans.: (a) Low co-efficient of friction


(13) When two elastic bodies collide with each other

(a) Two bodies will momentarily come to rest after collision

(b) The two bodies tend to compress & deform at the surface of contact

(c) Two bodies begins to retain their original shape

(d) All of the above

Ans.: (d) All of the above


(14) Antifriction bearings are

(a) Thick lubricated bearing

(b) Thin lubricated bearing

(c) Ball & roller bearing

(d) Plastic bearing

Ans.: (c) Ball & roller bearing


(15) What is Hertzian stress?

(a) Tensile stress on inner surface of cylinder

(b) Bending stress on two contact surface

(c) Contact stress on two contact surfaces

(d) Shear stress on two contact surfaces

Ans.: (c) Contact stress on two contact surfaces


01- Fluid Mechanics Interview Questions and Answers

(16) Mohr’s circle can be used to determine following stress on inclined surface

(a) Principal stresses

(b) Normal stresses

(c) Maximum shear stresses

(d) All of the above

Ans.: (a) Principal stresses


(17) What size of material required for making rolled threads?

(a) Pitch diameter

(b) Root diameter

(c) Major diameter

(d) None

Ans.: (a) Pitch diameter


You might also like

Mechanical Engineering Interview Questions For Fresher’s | Mechanical Placement Interview Questions
1. How do you come to know air is Fully Saturated? In its Dew point. (100% relative humidity condition)....

Latest Interview Questions in Mechanical | Mechanical Engineering Interview Questions and Answers | Mechanical Engineer Job Interview Questions | Latest Placement Papers | Mechanical Engg Questions
  1. What is the importance of the Thermodynamics in the field of Mechanical Engineering? ...

Interview Mechanical Engineer | Mechanical Engineering Career Paths | Mechanical Engineering Questions
1. What is Auto Dosing? Auto dosing is an automated system of feeding the equipment with...

Mechanical Objective Questions | Mechanical Engineering Objective Type
1. The purpose of jigs and fixtures are to a. Increased production rate b. Increased machining...

Tagged with:
May 07

01-interview brain teasers-interview body language-interview basic question- interview book

1. Normalizing operation is carried out in

a) Water

b) Oil

c) Air

d) Furnace

Ans.: c) Air

 

2. The main purpose of heat treatment of steels is to change the

a) Chemical composition

b) Mechanical properties

c) Surface finish

d) Physical properties

Ans.: b) Mechanical properties

3. Which of the following is a non-destructive test

a) Impact test

b) Charpy test

c) Cupping test

d) Radiography test

Ans.: d) Radiography test

4. Polymerization is associated with

a) Stainless steel

b) Cast iron

c) Thermoplastic

d) Duralumin

Ans.: c) Thermoplastic

5. The material of pattern in the investment casting is

a) Resin

b) Sand

c) Wax

d) Wood

Ans.: c) Wax

6. Shell moulding process requires

a) Wooden pattern

b) Plastic pattern

c) Sand pattern

d) Metal pattern

Ans.: d) Metal pattern

7. Liquid nitrogen containers can be made from

a) Ferritic stainless steel

b) HSLA steel

c) Titanium

d) Austenitic stainless steel

Ans.: d) Austenitic stainless steel

8. Stretching of rolled rings is done to

a) To meet dimensional requirement

b) To relieve stresses

c) To introduce stresses

d) To improve finish

Ans.: b) To relieve stresses

01-interview guide-interview general questions-interview guidelines

9. During manufacturing of spring, the coiling pitch is assumed to be larger than specified pitch by

a) 5-8%

b) 10-12%

c) 2-5%

d) none

 

Ans.: a) 5-8%

10. Metric thread have included angle:

a) 60°

b) 55°

c) 30°

d) None

 

Ans.: a) 60°

11. Which part of the cutting tool is prone to crater wear

a) Flank

b) Face

c) Shank

d) Base

 

Ans.: b) Face

12. The crater wear of a cutting tool is due to

a) Chemical action of the coolant

b) Excessive heat generated during cutting operation

c) Rubbing of tool against the work piece

d) Abrasive action of the chip

 

Ans.: d) Abrasive action of the chip

 

13. Crater wear is predominant in

a) Carbon tool steels

b) Tungsten carbide tools

c) High speed steel tools

d) Ceramic tools

 

Ans.: b) Tungsten carbide tools

14. Identify the single point cutting tool

a) Milling cutter

b) Hacksaw blade

c) Grinding wheel

d) Cutting tool used in a slotting machine

 

Ans.: d) Cutting tool used in a slotting machine

15. The angle between the tool face and the plane parallel to the base of the cutting tool is called

a) Lip angle

b) Cutting angle

c) Rack angle

d) Shear angle

Ans.: c) Rack angle

16. In metal cutting operation, the cutting angle is defined as the angle

a) between the flank and the horizontal machined surface

b) between the shear plane and the direction of tool travel

c) between the face of tool and the line tangent to the machined surface at the cutting point

d) between the tool face and the ground end surface of flank

 

Ans.: c) between the face of tool and the line tangent to the machined surface at the cutting point

17. The angle between the face and the flank of the single point cutting tool is known as

a) Rack angle

b) Clearance angle

c) Lip angle

d) Point angle

 

Ans.: b) Clearance angle

18. Cutting tool may be provided with large positive rack angle to

a) Have a better heat dissipation

b) Avoid rubbing with the finished surface

c) Increase the strength of cutting edge

d) Reduce the magnitude of cutting forces

 

Ans.: d) Reduce the magnitude of cutting forces

19. Single point thread cutting tool should ideally have

a) Zero rack angle

b) Positive rack

c) Negative rack

d) Normal rack

 

Ans.: a) Zero rack angle

20. With an increase in nose radius of single point cutting tools

a) Tool life increases

b) Excessive heat is generated

c) Surface finish deteriorates

d) Cutting speeds have to be kept small

 

Ans.: a) Tool life increases

21. Tool signature

a) Is a pictorial view of the tool

b) Outlines the orthographic projection of the tool

c) Represents complete specification of the tool

d) Is a numerical method of tool identification

e) Indicate life of tool

 

Ans.: d) Is a numerical method of tool identification

22. The cutting speed of a tool refers to

a) Revolution made by the tool in a specified time

b) Revolutions turned by the job in a specified time

c) Distance travelled by the tool in one revolution of the job

d) Rate at which cutting edge of the tool passes over the surface of work piece

Ans.: d) Rate at which cutting edge of the tool passes over the surface of work piece

23. Which is not the primary function of coolant in a metal cutting operation

a) To cool the tool and work piece and conduct the heat generated

b) To improve the cutting action

c) To help in giving bright shining surface to the job

d) To reduce the friction at the cutting point

 

Ans.: a) To cool the tool and work piece and conduct the heat generated

24. Choose the coolant that would be most appropriate for light cuts on aluminum alloys

a) Kerosene

b) Mineral oil

c) Soluble oil or emulsions

d) Straight fatty oil

 

Ans.: a) Kerosene

01-interview job tips-interview job weakness- interview job strength-interview job offer

25. Tool life may be measured by the

a) Total time the tool has been in contact with the job

b) Quantity of material removed between the total sharpening

c) Number of work pieces machined between tool sharpening

d) Time for the flank wear to reach a certain dimension

e) Any one of the above

 

Ans.: e) Any one of the above

26. The tool life is influenced maximum by

a) Cutting speed

b) Tool material and geometry

c) Cutting fluid

d) Surface conditions of the workpiece

e) Skill of the operator

 

Ans.: a) Cutting speed

You might also like

Mechanical Objective Questions | Mechanical Engineering Objective Type
1. The purpose of jigs and fixtures are to a. Increased production rate b. Increased machining...

Manufacturing Engineering Interview Questions And Answers | Placement Questions In Manufacturing Engineering | Placement Paper Pattern In Manufacturing
What is OEE? OEE means Overall Equipment Effectiveness. This terminology widely used...

Interview Questions On Steam Turbines | Interview Questions In Thermal Engineering | Interview Questions And Answers In Gas Dynamics And Jet Propulsion
How many governors are needed for safe turbine operation? Why? Two independent governors...

Mechatronics Interview Questions And Answers
How failure of Knuckle Pin occurs? The most common mode of failure is overloading. Operating forces...

Tagged with:
Page 1 of 212
preload preload preload